Viktig granskning av kommunerna och LSS

Ni har väl inte missat Expressens viktiga artikelserie "Skammens kommuner" som pågår just nu. Det handlar om hur kommuner sviker människor med behov av LSS-insatser.

Artikelserien är en uppföljning av en granskning som Expressen gjorde 2003-2004 om samma ämne. Det är sorgligt att det fortfarande finns så mycket att rapportera om, men självklart jättebra att det lyfts fram i ljuset. För oss i RBU och alla andra som lever med behov av insatser är ju detta inte alls överraskande, men det är otroligt viktigt att det också når fram till fler.

Redan 1998 tog vi i RBU fram rapporten "Man måste alltid slåss på byråkraternas planhalva" som visade hur våra medlemsfamiljers livsvillkor såg ut. Tio år senare följde vi upp den med vår årsrapport 2008 "Men dom har ju fått det så bra!?". Den senare visade svart på vitt att mycket lite hade förändrats. Men detta måste förändras, det är oacceptabelt hur det fortfarande ser ut. Därför känns det så bra att Expressen med kraft lyfter dessa frågor. Jag tror tyvärr att det nödvändigt med stor medial uppmärksamhet för att det verkligen ska hända något.

Ida är en åttaårig tjej med ryggmärgsbråck. Hon har tidigare varit beviljad personlig assistent men nu anser kommunen plötsligt att hon inte ens omfattas av LSS. Läs artikeln här.

Jag medverkar själv i en artikel här. Fler artiklar hittar du här, här, här, här, här och här.

Uppdaterat tisdag: Nya artiklar här, här och här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0