Mossig syn i modevärlden

Såg igår SVT:s Debatt (inslaget börjar efter drygt 24 minuter) om personer med funktionsnedsättning som modeller och förvånas över det mossiga synsätt som fortfarande finns. En del av kommentarerna i programmet är så pinsamma att man knappt orkar titta. Modevärlden är så klart ingen "rättvis" värld, men jag är säker på att den som vågar bryta mot normen och visa upp en större mångfald av människor i sin marknadsföring skulle vinna massor på detta. Jag ser fram emot den dagen då H&M, Lindex, JC med flera låter flickor och pojkar i rullstol vara med och visa upp de nya fina kläderna inför skolstarten. Och med tanke på hur otänkbart vissa (se tv-inslaget) tror att det är, skulle ju det företaget direkt få en massa gratis reklam enbart just för att man bryter ny mark. Vilken bonus!

Mer fokus på mänskliga rättigheter

Igår på DN:s debattsida presenterades ett spännande förslag för att stärka de mänskliga rättigheterna i Sverige. Det är delegationen för mänskliga rättigheter som har arbetat sedan 2006 och nu har lämnat sitt slutbetänkande ”Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter” (SOU 2010:70). Där föreslås bland annat att en nationell institution för mänskliga rättigheter ska inrättas, Kommissionen för mänskliga rättigheter, med uppgift att utifrån de internationella konventionerna främja säkerställandet av de mänskliga rättigheterna i Sverige. När det gäller våra frågor i RBU är det både barnkonventionen och den nya konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som är i fokus. Att Sverige lyfter frågor om mänskliga rättigheter är verkligen på tiden och det ska bli intressant att se vad det kan bli av detta.

Vi vill ha mer kunskap!

I förra veckan träffade vi Socialstyrelsens överdirektör Håkan Ceder och utredaren Ylva Branting. Vi hade bjudit in dem för att prata om hur Socialstyrelsen kan bli bättre på att fånga upp hur levnadsvillkoren ser ut för barn och unga med funktionsnedsättning. I somras släppte Socialstyrelsen rapporten Alltjämt ojämlikt! Den beskriver levnadsförhållenden för vuxna personer som har insatser enligt LSS och SoL. Vi i RBU vill att man nu går vidare och vetenskapligt utreder hur det faktiskt ser ut för barn och unga med funktionsnedsättningar. Vi kommer också att ta upp detta med ansvarig minister så att det förhoppningsvis kan bli ett regeringsuppdrag till Socialstyrelsen.

Fira barndagen med bullar!

Idag firar Sverige kanelbullens dag. Samtidigt är det också den internationella barndagen. Öppnar man tidningarna idag är det svårt att missa att vi äter bullar idag. Men att det är barndagen kommer säkert att gå många förbi för om det står ingenting. Inget fel på kanelbullar förstås (förutom att jag råkar vara allergisk mot just kanel!), men visst säger det något om hur media prioriterar vad som är viktigt att skriva om? Låt oss fira barnen idag! Och gärna med bullar!


RSS 2.0