Viktig granskning av kommunerna och LSS

Ni har väl inte missat Expressens viktiga artikelserie "Skammens kommuner" som pågår just nu. Det handlar om hur kommuner sviker människor med behov av LSS-insatser.

Artikelserien är en uppföljning av en granskning som Expressen gjorde 2003-2004 om samma ämne. Det är sorgligt att det fortfarande finns så mycket att rapportera om, men självklart jättebra att det lyfts fram i ljuset. För oss i RBU och alla andra som lever med behov av insatser är ju detta inte alls överraskande, men det är otroligt viktigt att det också når fram till fler.

Redan 1998 tog vi i RBU fram rapporten "Man måste alltid slåss på byråkraternas planhalva" som visade hur våra medlemsfamiljers livsvillkor såg ut. Tio år senare följde vi upp den med vår årsrapport 2008 "Men dom har ju fått det så bra!?". Den senare visade svart på vitt att mycket lite hade förändrats. Men detta måste förändras, det är oacceptabelt hur det fortfarande ser ut. Därför känns det så bra att Expressen med kraft lyfter dessa frågor. Jag tror tyvärr att det nödvändigt med stor medial uppmärksamhet för att det verkligen ska hända något.

Ida är en åttaårig tjej med ryggmärgsbråck. Hon har tidigare varit beviljad personlig assistent men nu anser kommunen plötsligt att hon inte ens omfattas av LSS. Läs artikeln här.

Jag medverkar själv i en artikel här. Fler artiklar hittar du här, här, här, här, här och här.

Uppdaterat tisdag: Nya artiklar här, här och här.


Jaga brottslingarna istället!

Återigen upprörs jag av hur man i media vinklar rapporteringen kring påstått assistansfusk.


Samtidigt som man talar om fusk och överutnyttjande så visas bilder på personer i rullstol. För en tittare måste det vara uppenbart vilka fuskarna är...


Och vad menar man egentligen med "fusk, oegentligheter och överutnyttjande"? De bedrägerier som uppdagades i Halland under hösten med påstådda förgreningar över hela landet handlar väl om brottslighet? Det borde inte vara en fråga för socialdepartementet utan för justitiedepartementet.

Eller är det så att socialdepartementet nu ska hantera all brottslighet?


En fantastisk helg för RBU!

Äntligen får jag berätta om en fantastisk sak som har hänt RBU! Vi, alltså RBU, blev tidigare utvald som "tävlingsföremål" för reklamtävlingen 48H. Det är en tävling där reklamstudenter får två dygn på sig att utforma en annons för ett bestämt ändamål som är hemligt ända fram till tävlingens början. Därför har jag inte fått säga något förrän nu.

 

Nu i helgen har tävlingen genomförts och det var helt fantastiskt! Tänk er att 197 kreativa reklamstudenter under 48 timmar har arbetat med att ta fram en helsidesannons för RBU. Det är nästan 10 000 timmar som har spenderats med kreativt arbete kring RBU och våra viktiga frågor!

 

Den vinnande annonsen kan ses här. Den kommer nu utan kostnad för RBU att publiceras på den bästa annonsplatsen i Dagens Nyheter, Göteborgsposten och Sydsvenska Dagbladet någon gång inom de närmaste två veckorna.

 

Jag vill passa på att skicka ett stort varmt tack till arrangörerna och inte minst till alla ni duktiga studenter som deltog i tävlingen! Vi är så otroligt stolta och glada på RBU och ser fram emot allt gott som kommer ur engagemanget för oss!


Jag skäms över Sverige!

Finns det ingen skamgräns för vad man får utsätta människor för? Jag läser i Expressen om människor som måste betala tillbaka handikappersättningen TIO ÅR tillbaka.


Var är medmänskligheten?


Människor som redan lever på en nivå knappt ovanför existensminimum ska krävas på flera hundra tusen kronor. Jag skäms över att människor i vårt samhälle ska behöva utsättas för detta.


Vem skyddar och hjälper våra medmänniskor utan marginaler? VEM?


RSS 2.0