Ett bra tal och ett oväntat möte!

Igår kväll talade Mona Sahlin i Almedalsparken. Det kändes som folkligt och fullsatt, vi fick ingen sittplats den här gången trots att vi var i god tid. Innan talet spelade Moneybrother och det var jättebra! Precis som Lars Ohly häromdagen pratade Mona Sahlin om tillgänglighet och personer med funktionsnedsättningar och det känns alltid härligt. När man sitter i opposition är det kanske lättare att lova, men jag vill gärna tro att Mona Sahlins tal har beydelse även om hon inte direkt gav några konkreta löften. Vi i RBU har ju träffat Mona Sahlin och Ylva Johansson nyligen och beskrivit våra frågor som vi arbetar med och tycker är viktiga. Därför tror jag att hennes engagemang i våra frågor är ärligt förankrat. Mona talade också mycket om solidaritet och det är ett ord som känns som viktigt för mig. Det fick jag också tillfälle att säga till henne när jag plötsligt råkade på henne i gränderna på väg hem efter talet.

En ny erfarenhet...

Idag fick vi en spännande och ny erfarenhet när vi talade vid ett köpcentrum strax utanför muren för människor som inte hade tid att stanna och lyssna. I ett samtal berättade jag och Henrik om vår nya årsrapport "...utom Emma för hon fick stanna hemma" som handlar om möjligheterna för våra barn och unga att kunna resa som andra. Efter att ha haft glädjen att prata inför stora skaror "mitt i smeten" på Donners plats hittills i veckan hade vi idag fått en talartid lite utanför. Men jag är säker på att vi gör nytta var helst vi sprider budskapet om våra viktiga frågor och ingen som passerade kunde i alla fall missa att det var RBU som var där! Imorgon är vi där igen, men innan dess ska vi bevaka vad statsministerkandidaten Mona Sahlin har att säga i sitt tal om ett par timmar.

Sydsvenskan skriver om RBU och handikapptoan

Jag skrev tidigare att en av våra rubriker "Får alla människor använda handikapptoan?" väckte särskilt mycket intresse här i Almedalen. Här kan du läsa vad Sydsvenskan skrev om det.

Även TT:s utsände hittade till RBU. I den här bloggen kan du läsa inlägget om du söker en bit bak.

Och hur är det egentligen? har flera frågat som inte var med på Donners plats. Jo, Adam och jag kom iallafall fram till att det får man väl om den är ledig och man visar respekt och lämnar företräde åt den som behöver den bättre! Men det viktigaste var ju inte svaret på frågan utan diskussionen vi hade om attityder och fördomar. Många här i Almedalen har gillat det vi gör, det känns bra!





Lars Ohly uppmärksammade våra frågor

Lars Ohly är den ende partiledare jag har hört under de senaste årens Almedalsveckor som i sitt tal tydligt har uppmärksammat personer med funktionsnedsättning. Härligt! Vi i RBU har ju träffat Lars flera gånger de senaste åren och jag vet att de mötena har gjort stort intryck på honom. Jag känner att hans engagemang är genuint, men man ska förstås komma ihåg att det är stor skillnad på att lova saker när man sitter i opposition och när man har regeringsmakten. Vi utgår i alla fall från att vi har ditt öra även om du blir socialminister, Lars!


Vad är egentligen ett "särintresse"?

Fredrik Reinfeldt höll i söndags det första partiledartalet här i Almedalen. Vi var väldigt många som lyssnade men mest fick vi höra vad Moderaterna INTE vill göra. Betoningen låg på att inte höja skatter ”eftersom det inte behövs” och att Moderaterna är partiet som bejakar ”allmänintresset” och inte kommer ställa ut några löften till alla som representerar så kallade ”särintressen”.

Frågan är då var Reinfeldt placerar in barn och unga med funktionsnedsättning på sin skala mellan allmänintresse och särintresse? Naturligtvis ska vi alla och alla våra barn vara en del av allmänintresset! För oss är det självklart! Men i verkligheten vet vi att barn och unga med funktionsnedsättningar inte kommer med, inte räknas med på samma sätt som andra, inte kan förvänta sig en framtid med arbete eller sysselsättning över huvud taget. Listan på missförhållanden kan göras lång. Frågan är vad Reinfeldt vill göra för att förändra det? Hans hållning gentemot det han kallar särintressen gör mig i alla fall orolig. Vad menar han egentligen med särintressen? Och vilket allmänintresse är det han talar om? När jag lyssnar på Reinfeldt tänker jag mig i alla fall att det är en väletablerad, välmående person utan funktionsnedsättning, god inkomst, bra utbildning, bra bostad osv. Jag hoppas jag tolkar honom fel.

Återkommer med reflektioner efter Lars Ohlys tal igår. Ikväll är det dags för Folkpartiet och Jan Björklund. Och sedan mingel med Föräldrakraft.


Välbesökt RBU-seminarium om assistans

Det är full fart på RBU:s aktiviteter här i Almedalen. Och full fart är det förstås runt omkring också. Själv har jag varit lite krasslig och därför har bloggen inte uppdaterats förrän nu. Förutom våra aktiviteter och mycket annat har vi hunnit lyssna till två partiledare: Fredrik Reinfeldt och Lars Ohly. Och det förvånar väl ingen att de talen lät ganska olika! Jag återkommer snart med lite tankar efter dessa tal.

Bengt Westerberg, Maria Lundqvist Brömster och Lars U Granberg

Men först vill jag berätta om vårt eget seminarium med rubriken "Personlig assistans - livsvikig reform under press". Som vanligt när RBU arrangerar seminarium under politikerveckan var det fullt i lokalen, något som är långt ifrån alla förunnat i Almedalen kan jag lova. Det känns jätteroligt och är resultatet av att vi har hållit flera uppskattade seminarier tidigare och att våra frågor är viktiga för många. Att vi har förmånen att ha Bengt Westerberg som moderator är också jätteviktigt och Bengt gjorde som vanligt en superproffsig insats. Medverkade gjorde en pappa i RBU, Måns Enander från Västerås, som på ett jättebra sätt berättade om sin upplevelse av Försäkringskassans omprövning av dotterns assistansbeslut. Sedan följde en paneldiskussion med Kenneth Johansson (C), ordförande i socialutskottet, Maria Lundqvist Brömster (Fp), riksdagsledamot i socialutskottet och Lars U Granberg (S), riksdagsledamot i socialutskottet. Alla är överens om att slå vakt om lagens intentioner, men det som skiljer lite är hur man vill förhåller sig till Försäkringskassans nya tillämpning av grundläggande behov. Hela seminariet filmades och du kan se det här.



Bästa rubriken i Almedalen!

Adam Engvall framför en av sina låtar under RBU:s torgmöte
Nu är RBU i gång i Almedalen! Solen flödar och människorna likaså. Vårt första torgmöte på Donners plats är just avslutat och det kändes fantastiskt bra. Rubriken var "Får alla människor använda handikapptoan?" och upplägget var ett samtal om attityder mellan mig och RBU-medlemmen Adam Engvall. Många stannade till och lyssnade och samtalet blandades med Adams härliga sång och elbasspelande.

Redan innan mötet blev jag intervjuad av en journalist från Sydsvenska Dagbladet som tyckte att vår rubrik "Får alla människor använda handikapptoan?" var den bästa i hela Almedalsprogrammet. RBU bäst av nästan ofattbara 1396 programpunkter alltså! Nu kör vi vidare, vi hörs snart!

Stora brister i trafiken visar RBU:s nya årsrapport

Sju av tio familjer som har barn med rörelsehinder har avstått aktiviteter på grund av otillgänglighet och endast var sjätte tillfrågad är nöjd med tillgängligheten i kollektivtrafiken. Det visar RBU:s nya undersökning, som presenteras i Årsrapporten 2010 ”…utom Emma för hon fick stanna hemma”. I rapporten lanserar RBU ett tiopunktsprogram för bättre resande.

  • Full tillgänglighet måste vara ett absolut kriterium vid alla trafikupphandlingar
  • Inför rätt till skolskjuts mellan skola och LSS-verksamhet
  • För att alla elever ska ha ett fritt skolval måste det finnas rätt till skolskjuts även till annan skola än den närmaste
  • Inför ett tak för färdtjänstkostnader, ingen ska behöva betala mer än motsvarande vad ett månadskort för kollektivtrafik kostar i kommunen
  • Inför rätt att kostnadsfritt ta med assistenter eller ledsagare på färdtjänstresa
  • Tydliggör säkerhetskraven i färdtjänsten och se till att dessa efterlevs
  • Färdtjänsten måste ha samma villkor i fråga om taxor och vara användbar på samma tider som den övriga kollektivtrafiken
  • Anlägg ett barnperspektiv på parkeringstillstånd för barnfamiljer, inget barn ska behöva lämnas ensam på trottoaren
  • Ge rätt till bilstöd även för den som behöver assistans för att köra bilen
  • Hela familjens behov måste beaktas vid bilanpassning 
  •  

    Nyheten uppmärksammas av många, bland annat SVT Rapport, Ekot, Svenska Dagbladet och Bussbranschen.


    RSS 2.0