En skola för alla!

Alla barn ska gå i skolan, och vi menar alla barn!  En bra och utvecklande skola för alla.

Det är så vi tänker… När vi sedan ser verkligheten och idag läser om hur barn placeras felaktigt i skolan blir jag mörkrädd.

 

Idag presenterar Skolinspektionen en rapport som visar på stora brister när det gäller placering av barn i särskolan. Barn utsätts för bristfälliga och rättsosäkra utredningar som har betydelse för hela den fortsatta skolgången.

 

Självklart ska det finnas olika undervisningsformer och olika storlekar på klasserna. Alla skolinsatser måste utgå från den enskilde individen. Den som exempelvis har autism, utvecklingsstörning eller ett rörelsehinder med kognitionssvårigheter ska kunna få det stöd man behöver inom ramen för den vanliga skolan. Särskolan behövs givetvis och måste hålla samma kvalitet som grundskolan. Men särskolan får aldrig vara någon slaskhink där man gömmer undan barn som av olika skäl har svårt att klara sig i den vanliga skolan.

 

ALLA barn måste få möjlighet att med stöd av skolan utvecklas maximalt, få känna glädje och må bra i skolan.

 

För övrigt har jag ofta funderat över varför det kallas olika i skolan till exempel särskolan, rh-klasser…Varför måste det vara så?

 

Det enda acceptabla är att alla barn ska få chansen att utvecklas så långt det bara är möjligt utifrån sina egna förutsättningar.

 

En skola för alla!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0