Mycket oroande rapport om våld mot barn

Igår berättade SVT:s Rapport om att barn med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning löper betydligt större risk för att utsättas för fysisk misshandel i familjen i jämförelse med friska barn. Jag blir så otroligt ledsen och upprörd över detta. Det är jätteviktigt att man går vidare och tar reda på vad detta beror på så att det kan förhindras.

 

Anna Norlén, enhetschef på BUP, säger i inslaget att om en familj redan är påfrestad av något annat skäl och redan har en hög stressnivå så ökar risken för att det ska förekomma våld. Själv är jag helt övertygad om att det är här man ska söka förklaringar. När samhället brister i stöd till familjer som har barn med funktionsnedsättningar trasas familjer sönder av stress och utmattning.

 

Vi kan aldrig acceptera att något barn misshandlas någonstans och barn får betala ett fruktansvärt pris när föräldrar inte fungerar. Det är viktigt att komma ihåg att föräldrar ber om insatser först när man har tömt alla sina marginaler, när man redan går på knäna. Och då börjar samhällets utredande och ifrågasättande av om man har rätt till insatser eller inte.

 

Den här rapporten måste bli en riktig väckarklocka för de politiker som är ansvariga för samhällets stöd till barn med funktionsnedsättningar och deras familjer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0