Stora skillnader i levnadsnivå – men barnen då?

DN debatt presenteras idag en ny rapport från Socialstyrelsen. Man har granskat levnadsförhållandena för vuxna personer med funktionsnedsättning jämfört med befolkningen i övrigt. Och föga förvånande visar den på stora brister. Men var tog barnen vägen?

 

Redan när Socialstyrelsen inledde arbetet med den här rapporten kritiserade RBU att man valde att bortse från en stor del av befolkningen, nämligen barnen. Svaret blev att det är svårt att få fram relevant statistik när det gäller barn med funktionsnedsättning och att man därför valt att se på situationen för vuxna! Men snälla, att statistik saknas är väl tvärtom ett skäl att snarast ändra på det! Vi vet förstås att barn med funktionsnedsättning på många sätt begränsas i sina livsvillkor och att det är något som kan förändras. Men att vi vet räcker uppenbarligen inte för att få till stånd nödvändiga förändringar. Det är därför hög tid att regeringen nu initierar en liknande undersökning för att ta reda på hur livsvillkoren ser ut för barn med funktionsnedsättningar.

 

Trots att man helt har bortsett från barnens situation i den här rapporten säger den massor om samhällets syn på barn med funktionsnedsättningar. Rapporten visar ju nämligen vilket liv vi fostrar generation efter generation barn till.

 

-         Nio av tio står utanför arbetslivet

-         Ett liv i fattigdom

-         Mindre deltagande i kultur- och nöjesliv samt motions- och friluftsliv

 

Med tanke på hur det ser ut för barn med funktionsnedsättningar är det inte ett dugg förvånande att de inte uppnår jämlika livsvillkor som vuxna. Barn med funktionsnedsättningar utreds och ifrågasätts nämligen från det att de föds och under hela uppväxten. Och ju mer barnen utreds desto mer lär de sig att de inte riktigt är välkomna i samhället på samma villkor som andra. Det som krävs är att vi ändrar inställning i grunden, att barnen får känna sig välkomna och att vi ger dem de insatser och verktyg som de behöver för att kunna bli jämlika samhällsmedborgare.

 

Ett rättvist samhälle och ett utvecklande liv för barn och unga med rörelsehinder är RBU:s vision och det är tydligt att vi har mycket att göra innan vi är där. Det är helt oacceptabelt att vårt samhälle fostrar barn med funktionsnedsättningar till ett liv i utanförskap och fattigdom!


Kommentarer
Postat av: Per-Erik

Bra artikel. Är själv aktiv inom hjälpmedelsområdet och det man kan konstatera att här har det skett stora nedskärningar vilket ökar utanförskapet. Vill man verka för att få ut exempelvis hörselskadade i arbetet måste man satsa på ett hållbart system för bättre hörapparater och andra hjälpmedel.

2010-06-29 @ 13:22:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0