Stärkta barn är bästa skyddet mot övergrepp

Rapporteringen om sexuella övergrepp inom idrotten skrämmer mig och väcker en väldig oro. Jag tror det är viktigt att påminna sig om att våra barn inte är skyddade från den här typen av händelser. Mest obehag och oro känner jag kring alla de barn som saknar tal eller andra sätt att kommunicera.

 

Hur skyddar vi våra barn från olika slags övergrepp? Det vi som föräldrar kan göra är att prata med våra barn, att ge dem verktygen att själva kunna freda sig och att få barnen att förstå att det finns vuxna som gör saker mot barn som man inte får. Vi föräldrar måste förstås också vara vaksamma. När det gäller många övergrepp så finns det ju vuxna runt omkring som inte ser vad som pågår, men vi kan aldrig vaka över våra barn hela tiden.

 

När det gäller verksamhet för barn med funktionsnedsättningar så är jag glad över att vi i RBU har varit pådrivande bakom den nya lagen om registerkotroll. Den lagen innebär att alla som arbetar med LSS-insatser för barn ska kontrolleras för om man har blivit dömd för vissa allvarliga brott som exempelvis sexualbrott. Detta är bra förstås, men vi ska inte tro att det innebär några garantier för våra barns säkerhet. Det är därför vi måste prata med våra barn och stärka dem själva. Det är det bästa skyddet vi kan ge dem. Vi måste alla hjälpas åt för att skydda våra barn!

 

Vill passa på att önska alla bloggläsare en trevlig valborgshelg!


Vi släpper inte greppet!

Regeringen har tillsatt en ny utredning som ska granska "fusk, oegentligheter och överutnyttjande" inom personlig assistans. Ingen som värnar assistansreformen kan förstås vara emot att man gör allt som är möjligt för att förhindra fusk, missbruk och brottslighet av assistansen.

Problemet med utredningen är att den utöver detta även har fått i uppdrag att föreslå åtgärder "för att komma till rätta med kostnadsutvecklingen". Jag vet att de orden brukar betyda åtstramningar och nedskärningar. Men om detta pratar regeringen inte gärna, istället har man varit noga med att berätta om det omfattande fusk som man nu ska stoppa.

En sak är säker: RBU kommer aldrig acceptera att assistansen försämras! Den är helt avgörande för att människor med omfattande funktionsnedsättningar och deras familjer ska kunna leva ett bra liv. 

För att redan nu tydligt markera vad RBU anser har vi tillsammans med IfA, STIL, DHR, Hjärnkraft och Föreningen JAG tagit initiativ till facebooksidan "Nej till försämringar av personlig assistans". Gå in där och ge ditt stöd genom att "gilla" sidan. Detta är bara början av mobiliseringen till försvar av assistansen! 

Glad påsk!

Det händer mycket just nu. Igår träffade vi Per Lodenius, riksdagsledamot för Centerpartiet. Han är ledamot i civilutskottet och ersättare i utbildningsutskottet. Med Per diskuterade vi främst skolfrågor, men vi hann också prata om andra saker som är viktiga för RBU som frågan om en koordinator för att samordna samhällets insatser och arbete och sysselsättning för människor med funktionsnedsättning.

 

Det är så roligt att fler och fler politiker vänder sig till oss i RBU för att söka kunskap och idéer. Jag är säker på att det är vårt långsiktiga arbete som har medfört att kännedomen om RBU och vår kompetens har ökat hos politiker. Inte minst vårt arbete med årsrapporterna har bidragit till detta.

 

Jag vill passa på att önska er alla en riktigt skön och glad påsk!


Framtidens politiker?

Vilka underbara och kloka unga människor jag såg på TV i lördags. Det var en skolklass som hade samlat in pengar och tagit från sin klasskassa för att en ung man med en cp-skada skulle kunna åka på sin drömresa. Eleverna fick ett pris för sitt engagemang och sin omtanke och det var de värda!

 

Inslaget (som finns här, börjar ca 18:30 in i sändningen) gjorde mig både både glad och ledsen. Glad för barnens fantastiska engagemang och samtidigt ledsen för att vi lever i ett sådant samhälle där en person pga sin funktionsnedsättning inte har möjlighet att själv kunna spara ihop till sin drömresa. Det är helt enkelt skamligt att det ska krävas en insamling av skolbarn för att resan ska kunna förverkligas.

 

Jag hoppas att alla dessa elever kommer att bli politiker i framtiden. Unga människor med sådan omtanke och engagemang ger mig en framtidstro. De var verkligen värda sitt pris!


Veckan som gick

Nu är det redan fredag igen! Här kommer några rader om ett par händelser från den gångna veckan.

I måndags träffade vi RBU:s nya ambassadör Ylva Hällen, känd för de flesta barn som programledare i Bolibompa.

 

Det känns helt rätt med Ylva som RBU-ambassadör! Hon är en person som med engagemang och värme kommer att ta sig an våra frågor. Ett arrangemang som redan nu är klart att Ylva kommer finnas med i är som konferencier vid RBU:s deltagande i Lilla DN-galan i sommar. Det tror jag kommer locka många små och stora barn!

 

I onsdags hade vi ett möte i riksdagen med Saila Qvicklund som är moderat ledamot i socialförsäkringsutskottet. En av frågorna vi lyfte med Saila var brister i regelverket för tillfällig föräldrapenning. Som reglerna ser ut idag så har föräldrar till äldre barn med funktionsnedsättning rätt till tillfällig föräldrapenning endast för sådant som inte är relaterat till barnets funktionsnedsättning. Det är obegripligt och förstås hög tid att detta ändras. Nu finns även ett EU-direktiv om rätt till ledighet som Sverige är skyldiga att följa och förhoppningsvis kan detta hjälpa till att åstadkomma förändring. Här finns en bra debattartikel i ämnet.


Igår träffade vi pristagarna i reklamtävlingen 48H här på förbundskansliet. Det är tjejerna på bilden ovanför. Jättehärliga unga människor som vi hoppas ska bära med sig RBU:s frågor även i sina kommande karriärer. Jag har skrivit om tävlingen i ett tidigare blogginlägg här


På radions Ekonyheter i morse diskuterades arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning. En viktig fråga, men jag blev illa berörd av budskapet att situationen är värst för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Vilka är det då man jämför med? Personer med stora fysiska funktionsnedsättningar? Jag frågar mig vem som kan gradera för vem utanförskapet är störst och värst? I alla andra sammanhang talar vi om vikten av att alla människor har ett arbete att gå till, en egen försörjning och en social gemenskap. För oss i RBU är alla människor lika viktiga! Alla måste ha rätt till ett arbete eller en annan utvecklande sysselsättning.


RSS 2.0